Način priprave

Priprava mate čaja je zelo preprosta. Lahko ga skuhamo podobno kot ostale čaje. Mate dodamo v vročo vodo in pustimo učinkovati 5-8 minut. Priporočamo dve do tri čajne žličke mate čaja na vsake 3 dl vode. Nato ga precedimo in po okusu dodamo limono, med ali sladkor.

Pripravimo pa ga lahko tudi na tradicionalen način, po južnoameriško.  

Za tradicionalen način potrebujemo mate čaj v razsutem stanju, skodelico (guampo) in slamico (bombillo), skozi katero nato srkamo napitek.

Različne mate čaje in ves pribor za pitje dobite v naši spletni trgovini. Osnovno pripravo prikazuje spodnji video in spodnja shema. Za več receptov in idej obiščite podstran Recepti.

Priporočamo vam, da pred prvo uporabo v guampo oz. posodico nasujete manjšo količino mate čaja in vodo do vrha, to pa pustite mirovati 24 ur, da se znebite arome guampe in podaljšate trajnost izdelka. Po vsaki uporabi guampo dobro očistite in pustite, da se posuši na sobni temperaturi.

Pri prvi uporabi dodajte manjšo količino mate čaja, ki ga seveda lahko kasneje še dodate, če želite močnejši napitek.

Ko čaj spijemo, na zelišča ponovno nalijemo vodo. Ko čaj enkrat nima več okusa, zelišča odstranimo in nasujemo nova. Po uporabi posodico spraznemo, jo umijemo, osušimo in odstavimo.

Shema prikazuje pripravo toplega čaja, pripravimo pa ga lahko tudi hladnega. To naredimo tako, da ga predhodno ne namočimo, do vrha pa nalijemo hladno vodo.

Upoštevajte:

  • voda, ki jo dolivate, naj teče v bližini filter slamice-bombille
  • drobni koščki čaja morajo ostati na vrhu
  • nekoliko večji koščki čaja naj padejo na dno posodice
  • ko čaj začne izgubljati na okusu, obrnemo filter slamico-bombillo. Med pitjem naj bo slamica pri miru, da lahko njen filter opravlja svojo nalogo.

Priprava:

  • Nasujemo čaj: mate čaja nasujemo toliko, da zavzame največ dve tretjini prostornine posodice. Če želimo blažji okus napitka nasujemo manjšo količino čaja.
  • Pretresemo posodico: posodico (originalno guampa) obrnemo, jo pokrijemo z dlanjo in stresamo nekaj sekund, da večji koščki čaja padejo na dno posodice, manjši prašni delci pa ostanejo na dlani.
  • Namočimo (dobro je, da se čaj najprej navlaži za boljši okus. Namočimo ga tudi zato, da se ne skuha, ko prilijemo vročo vodo, saj lahko postane precej grenak): posodico nagnemo, da se čaj neenakomerno razporedi. Nalijemo nekaj tople vode v praznejši del posodice.
  • Vstavimo bombillo: s prstom zapremo vrh bombille in nato do vrha nalijemo vročo vodo. Ko spijemo, vodo ponovno dolijemo; to lahko naredimo večkrat, dokler smatramo, da zelišča še imajo okus.